Feeds:
Написи
Коментари

Гледајте го видеото од конференцијата во Лос Ангелес, САД, каде повеќе екс-скиентолози го кажуваат своето долгогодишно искуство и злоупотребите и криминалот во редовите на високиот менаџмент во Скиентологијата.
ScilonTV

Advertisements

За да разберете што е Скиентолошката религија, прво мора да стекнете разбирање за нејзиниот основач. Официјалната биографија на Црквата го прикажува Хабард како хуманист, едукатор, светски истражувач, артист, философ и пред сé, спасител на човештвото. Но, реалноста ни дава поинаква, мрачна слика. Преку увид во неговите лични дневници, неговото школско и воено досие, и од кажувањата на неговата сопствена фамилија, добиваме многу поинаква слика: длабоко параноична единка, очајна да го смести своето име во книгите по историја, притоа правејќи милиони долари, промовирајќи го својот бренд на поп психологија.

L. Ron Hubbard

Л. Рон Хабард е американски писател на научна фантастика од Небраска, кој пред креирањето на својата религија бил познат по неговиот фокус во научната фантастика. Тој се здобива со одредена едукација во универзитетот Џорџ Вашингтон, запишувајќи се во 1930г. во програмата за граѓански инженеринг. Но, неговиот академски успех е значително слаб, и следната година е исфрлен од школото.

За време на Втората Светска Војна, Л. Рон Хабард служи како морнарички офицер, но постојано бива отстрануван од раководни позиции поради некомпетентност. Во Јуни 1943г., е подложен на дисциплинско сослушување. Хабард по трет пат е отстранет од раководство откако го закотвува својот брод во Коронадо островите, кои се во територија на Мексико, и таму продолжува да  изведува воени вежби. Мексиканските служби поднесуваат официјална жалба. Ова, заедно со неговиот неуспех да ј следи наредбата да се врати во базата,го  води до Истражен Одбор. Одборот одлучува дека Хабард не ги испочитувал наредбите и  е префрлен на други задолженија.

Откако е отпуштен од морнарицата, Хабард воглавно се ангажира во научна фантастика. Л. Рон Хабард добива одредено ниво на признание за неговата работа во научната фантастика, но пишувањето за еден цент по збор, не е неговата идеја за успех.

Не можеш да се збогатиш пишувајќи научна фантастика. Ако сакаш да се збогатиш, отпочни сопствена религија.

Одговорот на Л. Рон Хабард на прашање од публиката за време на состанок на Источната Асоцијација за Научна Фантастика (7ми Ноември 1948), цитирано во сведоштвото на Сем Москович во 1994г.“

Некое време по војната, Хабард се сретнува со Џек Парсонс, професор по аеронаутика во Калтек и приврзаник на британскиот окултист Алистер Кроули. Хабард успева да се всели кај Парсонс кој живее со неговата девојка Сара Нортруп. Парсонс, кој е Сатанист, го воведува Хабард во ритуална магија. Скиентолошката Црква не негира дека ова се случило, но тврди дека Хабард всушност работел како таен агент во мисија да стави крај на наводните магиски активности на Парсонс и да ја „спаси“ Сара Нортруп, која Парсонс ја користел во неговите Сатански ритуали. Всушност, Хабард во своите скиентолошки предавања  го опишува Парсонс како негов пријател, а не како лице под негова истрага. Интересно е и да се спомене дека Хабард покасно се зема со девојката која вели дека ја спасил од Парсонс. Сара Нортруп станува втора ѓена на Хабард во Август 1946г. (станува збор за чин на бигамија, бидејќи Хабард веднаш по морнарицата ја напушта својата прва жена и деца, но не бил разведен). Набрзо потоа, ја објавува Дијанетиката.

Можеме само да претпоставуваме како фактички Л. Рон Хабард ја развил својата „наука“, Дијанетиката. Билокакви сведоштва и документи од неговите експерименти никогаш не се презентирани, ниту пак се докажани било кој од методите кои ги користел за да  дојде до своите теории за умот. Според Црквата, зачетоците на Дијанетиката се серијата на клеточни експерименти, кои наводно ги вршел во 1937г. Тие експерименти наводно покажувале дека поривот за опстанок доминирал над секој друг можен животен порив.

Ова било пресврт во дотогашната тероија дека животот не е ништо друго освен игра на среќа. Спротивно на Дарвиновата тероија на еволуција, која дава важност на опстанокот единствено од аспект на природна селекција, Хабард изјавува дека опстанокот доаѓа од „интелигенција“ надвор од шемата на животот. Хабард изјавува дека целиот живот е раководен од една команда: опстани. Но како да се опстане? Хабард морал да изнајде практично решение. Неговиот прв голем чекор кон такво нешто, и следствено кон Дијанетиката, е направен во 1945г. за време на Втората Светска Војна. Хабард, кој во тоа време е полковник во американската војска, наидува на 15 бивши воени затвореници, кои по изгладнувачкиот режим не биле способни да апсорбираат протеин и покрај сите можни третмани.

Хабард, заинтригиран од ова, заклучил дека умот го контролира телото, а не обратно, и дека умот моѓе да создаде ментални пречки кои спречуваат ендокриниот систем да реагира на третманот. Од друга страна, ако та ментална пречка е отстранета, проблемот би бил решен. Ова станува првиот принцип во Дијанетиката.

Зборот „дијанетика“ доаѓа од грчиот збор диа (низ, преку) и ноус (ум или мисла). Хабард ја формулира Дијанетиката врз база на премисата дека умот е тој што реагира на примарната команда за опстанок, и го контролира животот во напорот за опстанок.

Тврдејќи дека го открил изворот за повеќето проблеми на човекот, Хабард се зафаќа да ја претвори Дијанетиката во неинвазивна терапевтска наука која може успешно да ги излечи сите типови на неврози, психосоматски болести и психози.

ИЗВОД ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ НА Л. РОН ХАБАРД

L. Ron Hubbard College Transcript

МОРНАРИЧКО ДОСИЕ НА Л. РОН ХАБАРД

L. Ron Habard{s Naval Record

Лари Андерсон филм Ориентација

Ако сте гледале ТВ во последните три декади, веројатно сте го виделе Лари Андерсон. Се има појавено на повеќе од 30 емисии, во кои спаѓаат Чарлиевите ангели, Морк и Минди, Очајни домаќинки и Луди мажи (Mad Men). Има хостирано три квиза и има главни улоги во 8 филма.

Има играно многу улоги, но не е славен. Освен кај Скиентолозите.

Андерсон е ѕвездата во Ориентација , филмот на Скиентолошката црква од 1996г., 40-минутна промоција и главна алатка во напорите за регрутирање на црквата. Преведен на 15 јазици, се прикажува во црковните простории ширум светот, не само на потенцијални нови членови, туку и на верниците и стафовите (вработените), за да ги вовлече подлабоко во Скиентологијата.

Во драматичната кулминација на филмот, Андерсон зрачејќи правичност додека музиката се интензивира и камерата се фокусира:

„ Доколку ја напуштите собава по гледањето на овој филми никогаш повеќе не ја спомнете Скиентологијата, слободни сте да го направите тоа. Би било глупаво. Но можете да го сторите тоа. Истотака може да се фрлите од мост или да си пукате во глава. Изборот е ваш.

Но, ако не го направите тоа, ако продолжите со Скиентологијата, ние ќе бидеме многу задоволни со вас. И вие ќе бидете многу задоволни со вас.“

Сега, после 33 години како Скиентолог, последните 13 години величејќи ги доблестите на Скиентологијата и плашејќи се да ја напушти, Андерсон си заминува. Тој вели дека црквата не успеала да ги испорача духовните придобивки кои ги ветила.

Тој истотака си ги бара парите назад, околу 120 000 долари, кои како што вели се однапред платени услуги кои никогаш не ги почнал. Директива на црквата вели дека верниците може да добијат рефундација, но доколку го сторат тоа, не можат да се вратат во црквата.

Пред 11 месеци, Андерсон се сретна со претставникот на Скиентологијата, Томи Дејвис, за да дискутираат за неговото барање за рефундација. Пеесетиосумгодишниот Андерсон постави аудиорекордер на масата помежу нив.

Larry AndersonTommy Davis

Оваа 90-минутна снимка овозможува редок поглед во тоа како црквата се справува со дефектор од висок профил и неговото барање да му се вратат парите.

Дејвис го притискаше Андерсон да вети дека нема јавно да ја објави својата одлука да ја напушти Скиентологијата и дека нема да им се приклучи на критичарите на Скиентологијата. Андерсон одби, велејќи дека има право на своите пари без никакви условувања.

Андерсон вели дека црквата ги држи неговите паери на сметка. „Ги сакам тие пари назад.“

Следи аудио снимката од разговорот помеѓу Лари Андерсон и Томи Дејвис.

Дел 1

Дел 2

Дел 3

Дел 4

А во продолжение може да се насмеете со самото скиентолошко видео Ориентација:

Дел 1: Ориентација

Дел 2: Ориентација

Дел 3: Ориентација

Дел 4: Ориентација

Благодарност до TampaBay.com SP Times.

Превземено од www.365.com.mk

По повод протестите на групата Anonymous на улиците во Лондон одлучивме да ги поддржиме и виртуелно да се придружиме на иницијативата да се искорени овој култ глобално. Повеќе за сите оние што сакаат да дознаат што навистина претставува Скиентологијата.

Што е Скиентологија? На што не учи таа?

Многу од граѓаните на Македонија воопшто не се свесни за нејзиното постоење, ниту за опасностите од неа. Деновиве, кога таа е во центарот на светските медиуми и низ улиците на Скопје во форма на „бесплатен стрес тест“, решивме да направиме детално истражување за суштината и целта на Скиентологијата, пред граѓаните да го оправдаат и прифатат, односно осудат нејзиното постоење.

Скиентологијата ја сочинуваат селектирани принципи и методи на психоаналитички, медицински, филозофски и религиозни учења и поврзани техники, развиени од американскиот автор Лафајет Рон Хабард. Низ период од 30 години, почнувајќи од 1952 година, таа се стекнува со провокативната дескрипција – филозофија за самопомош, односно систем за само-лекување познат како Дијанетика. Хабард развил една егзактна методологија која треба да им помага на луѓето да станат свесни за нивната духовна егзистенција, да научат да живеат повеќе животи симултано, а со тоа да станат и поефективни во физичкиот свет. Името „Скиентологија“ (анг. Scientology) се однесува на контроверзната „Црква на Скиентологијата“, најголемата организација која го промовира учењето на Скиентологијата.

Потврдена цел на Скиентологијата е да го „рехабилитира“ тетанот(груб еквивалент на човечка душа), со што душата повторно би се стекнала со основната состојба на „целосна слобода“. Иако некои групи и неколку влади ја прифаќаат Скиентологијата како bona fide (лат. добра волја) религија, „Црквата на Скиентологија“ не е ништо помалку од сериозно развиен култ на алчноста, кој се прикрива под терминот религија, понекогаш и под псевдорелигија, односно транснационална корпорација.

Таа спроведува разновидни техники за контрола на умот на луѓе кои се намамени во нејзината средина, како би можела да се здобие со контрола на нивните животи. Главно, нејзина цел е да стигне до материјалното, конкретно до финансискиот извор на приклонетите поединци, или пак истите да ги зароби во „компензација“ за нивниот труд кој речиси никогаш не е реципрочен.

Од многуте изјави во врска со оваа религија, би сакале да ја цитираме можеби најпознатата реченица на основачот на Скиентологијата Л. Рон Хабард, кој вели: „Пишување по еден збор за едно пени е смешно. Ако човек сака да направи милион долари, најдобриот начин е да започне негова сопствена религија.“

Потекло на Скиентологијата

Очигледно е дека основоположникот на Скиентологијата, Л. Рон Хабард, при креирањето на „Црквата на Скиентологија“ искористил голем број претходно постоечки идеи, иако презентирал многу малку цитати или коментари за изворите кои му помогнале, го упатиле или го инспирирале. „Црквата на Скиентологија“ себе се презентира како комплетно оригинално дело, а „изворот“или творецот е Хабард лично.

Таа рекапитулира, создава и се води од идеите кои Хабард ги претставил во Дијанетиката, поранешен систем на техники за самоподобрување, земени од неговата книга „Дијанетика: Модерна наука за менталното здравје“, печатена во 1950 година. Во тоа колку Дијанетиката е модерна денес, по повеќе од 50 години, не би навлегувале. Хабард го признава влијанието на Aleister Crowley и системот на генерална семантика, кој во триесеттите години на минатиот век е развиен од Alfred Korzybiski, и кој бил прилично влијателен во тогашната научно-фантастична субкултура. Во Скиентологијата се забележува влијанието на Хинду концептот за карма, како и психолошките теории на Зигмунд Фројд, Карл Јунг и Вилијам Саргант, а во голем дел таа наликува и на Будизмот.

Социологот Дејвид Г. Бромли од институтот во Вирџинија ја опишува Скиентологијата како „квази-религиозна терапија“ која наликува на Фројдовска „длабинска психологија“.

Верувања и практика

Учењата на Скиентологијата се структуирани во серија нивоа кои го рефлектираат верувањето на Хабард дека рехабилитацијата се одвива „чекор по чекор“. Скиентолозите следат низа курсеви кои ескалираат во едно напредно, мистично, повеќеслојно скиентолошко учење. Патот на учење е познат како премин, или „Мостот на целосна слобода“ или само „мостот“, а секој чекор од мостот ветува поголема лична слобода во некоја одредена област од животот.

Некои од основните принципи на Скиентологија:

– Личноста е бесмртно духовно суштество(тетан) кое поседува ум и тело.
– Тетанот живеел многу претходни животи и продолжува да живее по смртта на телото.
– Преку процесот на аудитинг(подолу објаснет) личноста се ослободува од „енграми“(болни, несвесни спомени) и „импланти“(слично на енграм) за да постигне состојба на „клиер“(анг. Clear) каде таа се ослободува од сите минати спомени, емоции и трауми, за на крај личноста да ја достигне состојбата на „Оперативен Тетан“ (ОТ) – кога се функционира независно од тежините на материјалниот универзум.
– Психијатријата и психологијата се лоши и навредливи.

Тајните за стигнувањето до нивоата на Оперативниот Тетан се учат во серија курсеви наречени нивоа или левели, означени со римски бројки од ОТ I до ОТ VIII, за кои Скиентолошката Црква има издадено строго доверливи насоки и документи. Хабард тврдел дека има напишано петнаесет ОТ нивоа(ОТ XV).

Има ли Скиентологијата позитивна страна?

Целта на применувањето на Скиентолошката психотерапија наречена „аудитинг“ е да се ослаби умот. Умот преоѓа од рационална во ирационална состојба, а конкретни содржини на потсвесниот ум излегуваат на површина, под претпоставка дека се валидни. Ова прави личноста да биде поосетлива на сугестија, бидејќи тоа ги претопува критичните мисловни делови на умот во делумна потсвесна состојба. Процесов резултира во перманентен лесен хипнотички транс, а во таква состојба личноста може да биде полесно контролирана и лесно убедена во се што ќе и се каже. Секако, оваа процедура се користи главно за да се наведат кандидатите постојано да се посветуваат на култот и материјално да се исцрпуваат. Во голем процент аудитингот се користи за да се дознае комплетниот сексуален живот на личноста, бидејќи кога се поседуваат снимени искуства, детали и фантазии од нечиј сексуален живот, или пак криминални животни искуства, тоа значи дека се поседуваат сосема доволно елементи за уцена, а со самото тоа и тотална контрола на личноста. Тука започнува теророт: лажни обвинувања и уцени од типот „Не би сакале некој да дознае дека имате љубовница нели? Тогаш поминете на аудитинг сесија“. Скиентологија теоретски го поткрепува своето постоење со објаснување дека им помага на луѓето кои сакаат да се чувствуваат подобро, на оние кои сакаат да ги решат проблемите и да го зголемат својот IQ. Но всушност, тоа е пирамидална хиерархија, игра на моќ која удира по егото на човекот и апсолутно не е засегната за индивидуалните карактери и нивните најразлични маани и проблеми.

Повеќе…

Судот во Франција донесе пресуда со која се осудува тамошниот огранок на Скиентолозите за измама и подели високи парични, како и затворски казни. Од друга страна, уште една славна личност јавно се откажа од членството во организацијата, а нивниот портпарол предизвика скандал на американската телевизија ABC.

Првиот удар за Скиентологијата дојде од Франција – држава која од стартот е во војна со Скиентолозите затоа што не ги признава како религијата, туку ги смета за секта. Тамошниот суд, по тужбата од две жени, ја осудија организација за измама, одредија казна од 600 илјади евра, а главниот Скиентолог за Франција го осудија на затворска казна од 2 години и парична казна од 30 илјади евра за обвинението организирана измама. Првата жена ги тужела затоа што ја натерале да потроши 20 илјади евра на витамини и курсеви за себеподобрување откако направила еден од познатите стрес-тестови. Другата тврди дека била отпуштена од шефот кој бил член на организацијата, зашто одбила да пристапи. Портпаролот на Скиентолозите, Томи Дејвис (син на актерката Ен Арчер, долгогодишен член на „Црквата на Скиентологија“), изјавил дека пресудата ги прекршила правата на групата и очекува да биде променета по жалбените постапки.

Токму Томи Дејвис предизвика скандал при гостувањето во емисијата Nightline на американската телевизија ABC. Кога од водителот добил прашање дали верува во интергалактичкиот вонземски лидер Гзину, околу кој е центрирана скиентолошката приказна, тој демонстративно го напуштил студиото, велејќи дека таквите прашања наведуваат на „одвратни перверзии“ за црквата на Скиентологија. Подоцна, околу 45 минути пред закажаното емитување на емисијата, тој се појавил во телевизијата ABC барајќи снимките од неговото интервју да бидат извадени. Барањето било одбиено.

Најголемиот удар веројатно доаѓа од сценаристот и режисер Пол Хаџис (Million Dollar Baby, Crash). Неодамна, тој се откажа од своето членство, упатувајќи му отворено писмо на Томи Дејвис. Во него ги искажува своите несогласувања со политиката на „одделување“ (прекинување на врските со семејството и пријателите кои не ја одобруваат Скиентологијата), неговото лично несогласување со скиентолошкото противење на геј-браковите во Калифорнија, како и начинот на кој се употребени доверливи информации за да се дискредитира Ејми Скоби, жената која го водела регрутниот центар за славни личности повеќе од 20 години, откако решила да си замине. Во писмото, меѓу другото, Хаџис напишал:

„Како се осмелувате да искористите приватни информации за да етикетирате некого како ’прељубник’? Ги зедовте најинтимните исповеди на Ејми Скоби за нејзиниот сексуален живот и ги предадовте на медиумите и потоа ги објавивте во вашето гласило! Таа ја водеше целата мрежа за славни личности и беше лојален член на црквата колку, 20 години? Ако сакате да ги негирате нејзините обвинувања, направете го тоа, направете го најсилно што можете, но таквиот начин на атентат на личноста е незамислив“.

Превземено од www.365.com.mk

Превземено до www.365.com.mk

Би се очекувало од неталентирани и пропаднати славни личности да пристапат кон култ. Па така, воопшто не изненадува фактот што Џон Траволта, Том Круз, Кристи Али итн. се истакнати членови на црквата на скиентологија. Но, постојат некои луѓе за кои никогаш не би претпоставиле дека би можеле да потпаднат под влијание на една ваква организација, но сепак потпаднале.

Повеќе…