Feeds:
Написи
Коментари

Posts Tagged ‘материјали’

scientology library

Скиентолошка библиотека

Москва, 21 април, Интерфакс – На иницијатива на Обвинителската канцеларијата за транспорт во Сургут, материјалите на основачот на Скиентологијата, Рон Хабард, беа признати како екстремистички и забранети во Русија, известуваат од Канцеларијата на обвинителството.

Во согласност со законодавството, тие ќе бидат вклучени во Руската федерална листа на екстремистички материјали.

Обвинителската канцеларијата за транспорт во Сургут и царината од Ханти-Мансијск извршија заедничка проверка за да откријат кои се различните примачи во Сургут на испораки од САД преку меѓународна пошта со литература, аудио и видео дискови од Скиентологијата (од Л. Рон Хабард.)

Информативните материјали беа конфискувани и испратени на испитување до религиозните експерти на Советот при Гувернерот на Ханти-Мансијск, каде што експерти по психијатрија, психологија и социологија заклучи дека материјалите треба да бидат спречени да се шират, бидејќи истите ја поткопуваат традиционалната основа на духовен живот на граѓаните во Руската Федерација. ”

Обвинителската канцеларијата за транспорт во Сургут апелираа до судот да ги признае конфискуваните материјали како екстремистички.

На резултатите од спроведената психо-лингвистичка експертиза, беше потврдено дека материјалите “содржат евидентен и скриен апел за социјални и верски раздор, на промовирање на ексклузивноста, супериорноста или недостатоците на личноста врз основа на неговата или нејзината социјална и верска припадност и односот кон религијата, повикува на попречување на законските активности на државните органи, вклучувајќи и судски и за спроведување на законот, повикува на вршење злосторства мотивирани од идеолошка и верска омраза. “

Advertisements

Read Full Post »